• voor 12.00 uur besteld, morgen in huis
  • all-in tarief
  • plaatsen op elke gewenste plek

In dit artikel

Straten en opritten leggen in Utrecht en het afvoeren van puin / zand

Ben je van plan om je oprit of tuin te vernieuwen met nieuwe tegels of klinkers in de binnenstad van Utrecht? Dan zijn er een paar belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden. In deze blog geven we tips voor het leggen van een straatje in kleine ruimtes en het afvoeren van oude bestrating. Een goede voorbereiding is het halve werk!

Voorbereidingen aanleggen bestrating of opritten

Ben je zelf handig of besteed je het werk uit? Bij het leggen van een straatje komt er vaak afval en puin vrij dat professioneel moet worden afgevoerd in de juiste containers. Voordat je begint, moet je het oppervlak uitgraven waar de bestrating komt te liggen. Dit kan een uitdaging zijn in de binnenstad waar ruimte beperkt is. Bijvoorbeeld een container is dan een handige tijdelijke opslag.

Tegels en tuinafval afvoeren

Wanneer je oude tegels vervangt of een terras aanlegt, kun je de oude tegels en het eventuele tuinafval gemakkelijk laten afvoeren in een container. Oude grond, boomwortels of onkruid moeten zorgvuldig worden verwijderd. Dit voorkomt dat er in de toekomst geen of nauwelijks onkruid blijft groeien. Gelukkig zijn er containers te huur die worden geleverd en weer worden opgehaald met al het afval dat je hebt verzameld. Lees onze andere blog voor meer informatie over het afvoeren van tuinafval en tuinverbouwingen.

Oude bestrating afvoeren

Als je een bestaande oprit hebt die aan vervanging toe is, is het belangrijk om het bestaande materiaal uit te graven om een goede basis te creëren voor de nieuwe oprit. Het oude materiaal kan meteen in een container worden gegooid en worden afgevoerd, zodat je er geen omkijken meer naar hebt.

Wat mag er in een container voor puin?

Er komt meer puin vrij bij het aanleggen van een straatje dan alleen tegels. Allicht merk je zelf ook al dat er op wonderbaarlijke wijze toch altijd meer troep naar boven komt dan verwacht? Een puincontainer mag maximaal 10% zand bevatten, maximaal 10% kalkzandsteen en schoon grind. Heb je meerdere verbouwingen tegelijkertijd, zoals het renoveren van de garage? Keramische producten zoals een wasbak of toilet mogen ook in een puincontainer. Als je de hele tuin aan het verbouwen bent en het tuinhuisje ook aan vervanging toe is of je wil meer ruimte maken voor een groter tuinoppervlak, kunnen dakpannen van een tuinhuisje ook in de puincontainer.

Bekijk hier de puincontainers

Wat valt niet onder puinafval?

Niet alle materialen vallen onder puin. Houd hier rekening mee als je een container huurt en puin laat afvoeren. Materialen die niet onder puin vallen zijn gips (zachte steensoorten), gasbeton, asbestgelijkend materiaal, klein chemisch afval, asfalt en grond. Lees in onze andere blog wat je moet weten over het afvoeren van puin.

Tips voor het leggen van de nieuwe straten

Als je nieuwe bestrating wilt aanleggen in je tuin, zijn er verschillende stappen die je kunt volgen. Het begint met het zorgen dat je de juiste afmetingen hebt. En hierbij de tuinpaden en/of terras uitzet op ware schaal met de gekozen tegels in gedachten.

  1. Daarna graaf je de grond uit waar de bestrating komt te liggen, dit moet ongeveer 15 tot 20 cm diep zijn. Zorg ervoor dat je bij het uitgraven let op de dikte van je tegels en graaf iets meer als je hebt gekozen voor dikkere tegels of stenen.
  2. Na het uitgraven breng je een laag ophoogzand aan van maximaal 10 cm dik en strijk je deze glad, zodat de tegels goed op elkaar aansluiten.
  3. Vervolgens leg je de tegels in het zand, met 3 mm tussen elke tegel, en tik je ze één voor één aan met behulp van een rubberen hamer.
  4. Gebruik tot slot een waterpas om te controleren of alles gelijk is gelegd en strooi voegzand over de tegels heen en verdeel dit over de tegels.

Nieuwe bestrating voor de oprit – denk hierom

Bij het bestraten van een oprit geldt in principe hetzelfde stappenplan als bij tuin bestrating. Het belangrijkste verschil is dat de gekozen stenen minimaal 7 cm dik moeten zijn om het gewicht van een auto te kunnen dragen. Bij het aanleggen van een oprit wordt meestal gebruik gemaakt van minimaal 25 cm tot 35 cm ophoogzand. Daarnaast wordt het aangeraden om bij een oprit gebruik te maken van twee populaire legmotieven, namelijk de zogeheten keper- en elleboogverband motieven. Deze legmotieven helpen voorkomen dat de stenen verschuiven onder het gewicht van de auto.

Zorg er aansluitend voor dat de bestrating goed gevoegd wordt. Met de juiste soort zand. Dat voorkomt weer dat er bijvoorbeeld onkruid tussen de stenen gaat groeien.

Vragen over containers huren of combi-vrachten? Neem contact met ons op.

Samen sterk in afvalwerk

Weverwijk Regionale Milieudiensten - ISO 9001 Normec Nederland Weverwijk Regionale Milieudiensten - ISO 14001 Normec Nederland Weverwijk Regionale Milieudiensten - VCA Weverwijk Regionale Milieudiensten - Niwo Weverwijk Regionale Milieudiensten - Erkend Leerbedrijf
mailen
bellen
bestellen
ruilen
ophalen